Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Mετ' εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Μετ' εμποδίων ξεκίνησε από χθες η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική πύλη που θα δέχεται τις δηλώσεις περίπου 5,7 εκατ. νοικοκυριών μπορεί να άνοιξε χθες το βράδυ αλλά οι φορολογούμενοι δεν μπορούν ακόμη να αποστείλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, αφού δεν έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία που χρειάζονται για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών του βασικού εντύπου Ε1 της δήλωσης.
Στις περισσότερες δηλώσεις που αναρτήθηκαν χθες στο Taxisnet δεν ήταν προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί με τα ποσά των αποδοχών που καταβλήθηκαν το 2013 σε μισθωτούς και συνταξιούχους και τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει τις αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστα μια σειρά από ζητήματα όπως το αν οι τόκοι των καταθέσεων πρέπει τελικά να δηλωθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ ή μόνο εφόσον υπερέβησαν τα 250 ευρώ, τι θα γίνει με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2013, πώς θα υπολογιστεί η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Για τα ποσά των αποδοχών των μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και τους φόρους που παρακρατήθηκαν το 2013 που θα είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς του φετινού εντύπου Ε1, οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του δημοσίου τομέα, καθώς και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ακόμη υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών.
Το υπουργείο υπολόγιζε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα είχε στη διάθεσή του τα στοιχεία αυτά και ότι θα τα είχε «ανεβάσει» αυτόματα στα ηλεκτρονικά έντυπα των φετινών δηλώσεων. Όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών όρισε ως προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών την 28η Μαρτίου, δηλαδή 8 ημέρες μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων! Έτσι, μέχρι χθες που ξεκίνησε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων, οι περισσότεροι εργοδότες και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν υποβάλει ακόμη τις βεβαιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότερες δηλώσεις των μισθωτών, συνταξιούχων και των φορολογούμενων που εισπράττουν αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα ή εμπορική επιχείρηση να αναρτηθούν στο Taxisnet για ηλεκτρονική υποβολή χωρίς να έχουν προσυμπληρωθεί με τα στοιχεία για τις αποδοχές κι έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να μην μπορούν να τις υποβάλουν.
Οπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου από τη στιγμή που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο Taxisnet οι βεβαιώσεις αποδοχών, τα στοιχεία θα «φορτωθούν» άμεσα στις φορολογικές δηλώσεις. Έτσι από τις 29 Μαρτίου όλα τα στοιχεία για μισθούς, συντάξεις και αμοιβές επαγγελματιών που καταβλήθηκαν το 2013 και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν θα έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις των φορολογουμένων και θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Πάντως οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν αν τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί στο Ε1 συμφωνούν με τα στοιχεία που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών.


ΠΗΓΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ                              



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr