Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Υπ. Εργασίας: Μικρή μείωση στις εισπράξεις ασφαλιστικών οφειλών τον Οκτώβριο - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr  

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr  


Μικρή μείωση σημείωσαν  οι συνολικές εισπράξεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τον Οκτώβριο του 2014 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε  28.650.854€, με ποσοστό 51% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 49% από καταβολές εκτός ρύθμισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η μείωση αυτή οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών ανέμενε την έκδοση νομοθεσίας για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, η οποία και θεσπίστηκε τελικά στις αρχές του Νοεμβρίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την δεύτερη έκθεση του ΚΕΑΟ, μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.643.422.972 ευρώ από συνολικά 223.016 οφειλέτες ενώ το τρέχον υπόλοιπο για την αντίστοιχη περίοδο είναι ύψους 11.485.586.901 ευρώ και αφορά 220.615 οφειλέτες.
Από το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών από την ημερομηνία ένταξης τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2014, το 19% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 81% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.
Το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2014, αντιστοιχεί σε 860.730.350,89 ευρώ και αφορά 23.463 αποφάσεις.
Το σύνολο των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από την ίδρυση του μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2014 ανέρχεται σε 270.623.729 εκ ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΚΕΑΟ ανέφερε ότι το υπουργείο εντείνει και συστηματοποιεί τον έλεγχο αφερεγγυότητας των οφειλετών, με την  αξιοποίηση του δείκτη αφερεγγυότητας.
Όπως σημείωσε: «Για πρώτη φορά εντοπίζονται και παρακολουθούνται περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών με μεθόδους που συνδυαζόμενες, πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της απάτης. Αυτήν την περίοδο, μάλιστα, έχουν εντοπιστεί 40 περίπου επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποστούν άμεσα το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ γιατί εμφανίζουν υψηλό δείκτη αφερεγγυότητας, ενώ έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο επιχειρήσεις με πολύ υψηλές οφειλές και υπέργηρους υπεύθυνους, επιχειρήσεις με συστηματική χρήση υπεργολαβιών και υπεύθυνους πρόσωπα που είτε δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο της επιχείρησης είτε είναι πρώην/νυν εργαζόμενοι της επιχείρησης χωρίς οικονομική επιφάνεια».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση αποτυπώνονται για πρώτη φορά περαιτέρω επεξεργασίες που πραγματοποιεί το ΚΕΑΟ στα πρωτογενή στοιχεία οφειλών με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση τους και την εν γένει ενίσχυση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας του Κέντρου. Συγκεκριμένα, έχει γίνει πλήρης χαρτογράφηση του χαρτοφυλακίου του Κ.Ε.Α.Ο. ανά Κλάδο Δραστηριότητας, ενώ διαχωρίζονται οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές και προωθούνται ταχύτερα οι άμεσα εισπράξιμες οφειλές.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία αφενός επιβραβεύονται με όρους δικαιοσύνης όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, τόνισε την απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής και τη διευκόλυνση των οφειλετών να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαήμερου εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η εξέλιξη των υπαγωγών στη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών κρίνεται επιτυχής καθώς εκδόθηκαν 8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 229.920.368,81 ευρώ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

 

ΠΗΓΗ: BUSINESS NEWS


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr