Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

15 εισηγμένες μείωσαν κατά 4,5% τις θέσεις εργασίας το α΄ εξάμηνο: - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr




ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Μείωση 4,29%, που αντιστοιχεί σε 1.683 λιγότερες θέσεις εργασίας, εμφανίζουν το φετινό α΄ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 οι 15 πρώτες εμποροβιομηχανικές εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα εξαμηνιαία αποτελέσματα.

Ασφαλώς και το δείγμα των επιχειρήσεων είναι σχετικά μικρό, καθώς αποτελούν το 6,52% του συνόλου (231) των εισηγμένων, είναι όμως ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί αφού πρόκειται για βιομηχανίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οπως αποδείχτηκε και από τα στατιστικά στοιχεία για ολόκληρο το 2014, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης αφού το ΑΕΠ της χώρας έκλεισε με οριακή άνοδο 0,8%, τελικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος των τραπεζών, ασφαλειών) εξακολούθησαν να είναι επιφυλακτικές και να μειώνουν συνεχώς τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπήρξαν και εξαιρέσεις, καθώς θα δούμε στη συνέχεια των αποτελεσμάτων έως 31 Αυγούστου 2015 αρκετές εισηγμένες να έχουν αυξήσει τις θέσεις εργασίας, κυρίως όμως για να καλύψουν τις εξαγωγικές τους ανάγκες.

Επίσης θα πρέπει γενικότερα να διευκρινίσουμε πως οι μειώσεις προσωπικού δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε απολύσεις ή εξαφάνιση θέσεων εργασίας από την ελληνική αγορά, καθώς μπορεί σε ορισμένες εταιρείες να περιλαμβάνει μεταβολές στο προσωπικό λόγω απόσχισης δραστηριοτήτων, μη αντικατάσταση κενών που δημιουργήθηκαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλά και προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των απασχολουμένων, όπου αυτή παρατηρείται.

Στον πίνακα που δημοσιεύεται σήμερα, τη διαφορά στις μειώσεις φαίνεται ότι κάνει ο ΟΤΕ, εξέλιξη όμως που προφανώς συνδέεται με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του οργανισμού.

Οι περισσότερες αποχωρήσεις μετά τον ΟΤΕ σημειώθηκαν στη Frigoglass, που προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις των μονάδων παραγωγής με πιο πρόσφατη τη μεταφορά παραγωγής από την Τουρκία στη Ρουμανία. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων παρατηρείται αφενός στον Τιτάνα λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης, αλλά και στη Nexans Hellas, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Alcatel, η οποία πολύ σύντομα θα διαγραφεί και από το χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης.

Συμπερασματικά, ο υγιής ιδιωτικός τομέας που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις, δειλά δειλά, ύστερα από μια τετραετία συμπίεσης του κόστους, που περιελάμβανε και απολύσεις, επανέρχεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο το φρενάρισμα της οικονομίας, που κορυφώθηκε με την επιβολή των capital controls την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, έχει αναστείλει πιθανές νέες προσλήψεις που σχεδίαζαν οι επιχειρήσεις με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Πάντως, έστω και ως τάση φαίνεται ότι δειλά δειλά οι επιχειρήσεις με ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας αρχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους. Στην άλλη πλευρά, η κυρίαρχη τάση είναι οι μειώσεις προσωπικού λόγω της πολύχρονης ύφεσης. «Η δίψα για εργασία δεν περιγράφεται», σημειώνει επιχειρηματίας.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr